Околности

Хотелът е в изключителна близост до архитектурно-музейния резерват Царевец, Регионално-историческия музей, катедралата „Рождество Богородично“ и улицата на занаятите „Самоводска чаршия”.


img tazsУникалният аудио-визуален спектакъл „Царевец- Звук и светлина“, който е единствено по рода си звуково и светлинно шоу на целия Балкански полуостров, посреща ежегодно в Търново хиляди туристи. Най новото 3D картографирано лазерно шоу изпълва площада на паметника „Асеневци” със звуци на гайди, кавали и тъпани, рисувайки с лазери върху фасадата на Художествена галерия славната история на Велико Търново.
Царевец е сред 100-те национални туристически обекта на България.

 

Северозападно от Царевец се намира хълм Трапезица, някога свързани помежду си чрез мост над река Янтра, изсечен в скалите. vt tr
През XXвек при разкопки са намерени основите на 17 църкви, богато украсени със стенописи и цветни мозайки. Намерени са редица монети и скъпоценности, доказателство за разцвета през този период.Тук са били домовете на висшето духовенство и аристокрацията на града. Каменен път е водел до портите на запазената и до днес църква „Св. 40 мъченици”, в която са положени мощите на цар Калоян. За името на Трапезица съществуват две предположения. Едното се свързва с думата „трапеза”, а другото с „трапец” поради формата на платото.

През ранновизантийски период Момина крепост, разположена източно от хълм Царевец, стратегически е защитавала отклонението за крепостта от пътя Никополис ад Иструм. Днес вече е археологически резерват, намиращ се на 18 км от града, в посока към гр. Русе.
В подножието на хълма е разположена Асенова махала, с редица запазени църкви, а също живописния и тесен Владишки мост.

Хълмът Света гора в миналото е бил духовен и културен център на старата столица. Днес на хълма е разположен Великотърновския Университет.

sv n aНа 4 км североизточно от Велико Търново се намира село Арбанаси, в съседство с град Горна Оряховица. Арбанаси привлича със своята неповторима архитектура, с богатството от запазени възрожденски къщи-музеи, пет църкви и два манастира. Тук може да посетите Констанцалиевата къща, най-забележителната сграда архитектурен паметник от края на 17в. В югозападната част на Арбанаси се намира храмът Рождество Христово. Невероятната гледка към Търново, многобройните заведения и огромното културно наследство правят Арбанаси идеално място за отдих и туризъм.

Само на 6км северно от града, в посока Русе, разположен внушително на отвесни скали се издига манастира „Света Троица“. Той се свързва с книжовната дейност на патриарх Евтимий и създадената книжовна школа – Търновско училище.
На левия бряг на река Янтра, на 7км от Търново се намира Преображенският манастир.